Bezienswaardigheden

Het Geografisch centrum van de Europese-Unie ( 1995-2004) in deze  periode bestaat  de Unie uit 15 lidstaten. Het symbool hiervoor bevindt zich in de bosrijke omgeving tussen Oignies en Fumay en bestaat uit een ster gemaakt uit granietkeien met in het midden de “lichtkatedraal” een glaskunstwerk van Bernard Tirtiaux

Fondry des Chiens.  Nismes  Hier bevinden zich een aantal kuilen die “Fondrys” worden genoemd ,verschillende bevolkingsgroepen hebben hier vroeger ijzererts ontgonnen. Deze paleokarsten, waarvan sommigen  met een diepte van wel 30m zijn uniek  in Belgié. De Matricolo is de grootste, doch de Fondry des Chiens is ongetwijfeld de indrukwekkendste. Deze site is bovendien een natuurreservaat waar men een zeer aparte flora en fauna kan waarnemen. Je kan ze ook  gaan ontdekken met een toeristisch treintje tijdens een 1uur durende rit in de vallei van de Eau Noire en de hoogvlakten van de Abannets en de Mousty. (vertrek  om het uur aan toerismebureau Nismes) Het kasteel Licot is 19e E en gelegen aan de rand van het gemeentepark en doet nu dienst als gemeentehuis met een prachtige trouwzaal. Behoorde tot het begin 20eE toe aan de familie Licot, meester-ijzersmelters.

Vierves dit charmante dorpje met z’n vele kleine steegjes kreeg het label van een van de “ Les plus beaux village de Wallonie” mede dankzij het indrukwekkende kasteel uit de 14e E, de oude wasplaats, de oude Pastorij die nu dienst doet als een natuurcentrum en een 30tal geklasseerde gebouwen waarvan de oudste dateren uit de 17e E.

Grotten van Neptunus. Cavernes de l’Abime.  Petigny – Couvin Wandelcircuit langs de twee bovenverdiepingen van deze grotten met fraaie rotswanden, ondergrondse boottocht, woeste watervallen, “klank en lichtspel” met stroboscopische effecten en muziek van Vangelis. Magisch, fantastisch.  Een aanrader !

Brouwerij Des Fagnes.  Hier ontdekken we het fabricatiegeheim van de Super des Fagnes ! we verkennen samen met de meester-brouwer, de moderne brouwerij in werking. Na deze rondleiding mag u gratis proeven van dit ambachtelijk bier. Bezoek ook het biermuseum met materiaal uit de oude brouwerij Degauquier (1858)

Het kasteel van Chimay. Symbool van het Prinsenbisdom dat reeds meer dan 500 j bestaat, is nog altijd de verblijfplaats van de Prinsenfamilie. Hier verneemt U de geschiedenis van dit gebouw en kan U het kleine rococo-theater uit 1863 bewonderen en …met een beetje geluk kan je persoonlijk kennismaken met de zeer charmante prinses Elisabeth van Chimay.

Het stoomtreinmuseum gelegen te Treignes naast het eindstation van de spoorlijn Mariembourg-Treignes. Stelt een ganse verzameling van spoorwegmateriaal tentoon zoals stooom-, diesel- en electrische locomotieven. De vele uitstalramen zijn gevuld met reizigersmateriaal van over de ganse wereld. Het museum “Malgre-Tout” is ondergebracht in een electriciteitscentrale van het begin 20eE en organiseert elk jaar een tentoostelling in verband met archeologie en prehistorie. Je kan hier een workshop vuurmaken of beenbewerking meepikken.
“Espace Arthur Masson”gun uzelf een uurtje ontspanning en humor langsheen het spektakel-parcours, waardoor u ondergedompeld wordt in de werken van Arthur Masson, de Waalse Ernest Claes, en in de landelijke wereld van 1930-1960. dankzij de moderne presentatietechnieken (infrarode koptelefoons, speciale belichting, video)  wordt ge rondgeleid in driedimensionele decors waar u kleurrijke figuren ontmoet uit de “Toinades” - dialogen in het Waals -met vertalingen in  het NL F E D
Het Ecomuseum. Ondergebracht in de kasteelhoeve waar allerlei ambachten die verband hebben met hout, leder, metaal en steenbewerking uit de 19e en begin 20eE tentoongesteld zijn
Centre Regional d’initiation a l’environnement. Dit centrum heeft als doelstelling de natuur en ons milieu te ontdekken en richt zich voornamelijk tot scholen. Hier kan men mooie audio-visuele natuuropnames bekijken over de prachtige streek, en een halte houden bij een of andere tentoonstelling. (gesloten op zat.en zondag.)

Even de grens over : Maison Espagnole Vakkundig gerestaureerd huis uit de 1ste helft van de 15e E.,een van de zeldzame overblijfselen van de toenmalige vakwerkarchitectuur. Binnen ontdekken we een reconstructie van een Ardeens interieur uit de jaren ’30 en een expositie over de ijzersmelterij die getuigt van het industriele verleden van Revin . Deze stad gelegen in de franse Ardennen, wordt helemaal omsloten door een meander van de Maas. De Maison Espagnole bevindt zich in het oude stadsgedeelte.
 
Vanaf Mei tot Oktober kan U in het “WANYI PARK” terecht om aan mountainboarding te doen (van 10 tot 18u dagelijks) Tipi – miniramp – dirtpark  – freeride – vtt/mountainbike – chill out – bar. T060.390316
In de winter kan U er materiaal huren om te Skieen en te snowboarden (liftpas voor ½ of ganse dag).  Er zijn ook 3 afgebakende Langlaufparcours.
Cafetaria – kleine restauratie - U beleeft er vast sneeuwplezier ! 

Kayak : kan gehuurd worden in Olloy – Treignes (parcours van 8 tot 27km.)
Mountainbike : kan gehuurd worden in Olloy – onbeperkte mogelijkheden.
Fietsen : 2 RAVELfietspaden (op oude spoorwegbeddingen)Mariembourg-Hastière en Olloy-Oignies.
Openluchtgrotklimmen : Nismes “Fondry des Chiens.”
Tennis : Olloy (aan oud station.)
Openluchtzwemmen : In de Viroin bij zeer goed weer of in het zwembad van Nismes.

Activiteiten bij slecht weer :

  1. Grotten Couvin (6km)
  2. Oude treinen Mariembourg-Olloy-Vierves-Treignes
  3. Toeristentreintje Nismes            enz.

 

Wandelen & Fietsen in de ardennen

Wandelaars vinden hier zeker hun gading…Aan elke kerk van de dorpjes van Viroinval ( Nismes – Olloy/Viroin – Dourbes – Vierves – Treignes – Le Mesnil – Oignies en Thierache- Mazée ) vind je toeristische panelen met tal van wandelingen uitgestippeld aan de hand van symbolen aangeduid, met zowel de te leggen afstand als de duur naargelang de moeilijkheidsgraad.  De startplaats is ook altijd de aankomst. Onderweg zeer vertrouwbaar op houten paaltjes te volgen. Het begeleidend boek evenals de wandelkaart bevinden zich ter plaatse, dit voor als je er iets meer wilt  over vernemen..